Bakhuis

Bakhuis

Hieronder een korte beschrijving, van wat ons bekend is, over dit bakhuis. Als de gevelsteen de waarheid vertelt, zou het gebouwd zijn, in het jaar 1866.Het was een losstaand onderdeel van de boerderij "De OPEEEM" aan de Onderstalstraat te Herveld.
 Het is vrij uniek in zijn soort, vooral door zijn grootte, zijn zolder, en zijn grote oven. Hierin zou vroeger veel roggebrood zijn gebakken, voor de paarden die op dit grote bedrijf werden gehouden. 
(Na de oorlog van 40-45 werd er tijdelijk brood gebakken voor de bevolking.) Door verval van het monumentale geheel, moest het helaas gesloopt worden. In de jaren '70,toen het zover was kregen twee bestuursleden van de huidige Stichting, het bakhuis cadeau van de toenmalige eigenaar, de Fam. Johan Winnemuller, met de wens van de schenker het geheel eens te herbouwen bij een boerderij in Herveld. Met medewerking van de gemeente Valburg werd het bakhuis afgebroken, waarna de nog bruikbare onderdelen werden opgeslagen op het terrein van de gemeentewerf.
In 1985 was dankzij eer gemeentelijke subsidie de herbouw mogelijk en konden wij gehoor geven aan bovengenoemde wens, n.l. bij de boerderij "De Tip" .In 1986 had de feestelijke opening van het herbouwde bakhuis plaats.