108812Een stukje geschiedenis

Deze voor de Betuwe kenmerkende T-boerderij is gebouwd in 1734 op een woerd of terp i.v.m. mogelijke overstromingen. Dat dit geen garantie voor droge voeten was bleek uit de overstroming van 1809 toen de dijk bezweek in Oosterhout. Door het geweld van water, ijsschotsen en een hevige storm spoelden meubels, kleding en overige inventaris weg. De bewoners, een gezin met zes kinderen, kregen toen van de gemeenschap o.a. brood en kleding. De schade aan de boerderij bedroeg zo’n 900 gulden, bijna de helft van het bedrag waarvoor men de boerderij in 1799 had gekocht!

De Betuwse grond was zeer geschikt voor het telen van tabak; in goede tijden hingen er dan ook wel vijftigduizend tabaksbladeren te drogen. In 1892 werd Den Tip een pachtboerderij. Nadat de laatste pachter in 1963 was vertrokken verkocht de eigenaar, Baron van Boetzelaar, de boerderij aan de gemeente Valburg. Sinds 1990 is de boerderij ingericht als oudheidkundig museum, beheerd door een stichting.

IMG_1993-3Naast de boerderij staat een bakhuisje uit 1866. Oorspronkelijk stond dit bakhuis bij een andere boerderij in Herveld, maar werd in 1986 in originele staat bij Den Tip herbouwd.

Vanaf het moment dat u de boerderij betreedt ruikt u nog het boerenleven van vroeger. Maak kennis met het leven van weleer en bekijk de prachtige voorwerpen die herinneren aan lang vervlogen tijden. Ook voor kinderen een geweldige ervaring. Enthousiaste vrijwillig(st)ers vertellen u graag meer over deze unieke museumboerderij in de Betuwe