Rondleiding

Ons team van vrijwilligers heet u van harte welkom.

U betreedt de boerderij via de deel, waar vroeger het vee gehouden werd. Hierboven bevindt zich de waterzolder. Deze museumboerderij is een van de weinige boerderijen met zo’n zolder. Deze was noodzakelijk omdat er toentertijd in de Betuwe geen dijken langs de rivieren lagen.

Vanaf de deel komt u in de eenvoudige keuken. Vanuit de keuken kunt u in de kelder afdalen, waar etenswaren in weckflessen en Keulse potten werden bewaard. In de opkamer ligt de slaapkamer met de bedstede uit vroeger tijden. De woonkamer in het voorhuis is volledig ingericht, alsof ze nog altijd bewoond wordt. Deze werd alleen bij speciale gelegenheden gebruikt.

De zolder is gedeeltelijk ingericht als woonkamer voor tijden van hoog water. Op de zolder ligt een loopbrug, zodat u alle gereedschappen goed kunt bewonderen.

Rondom de boerderij ligt een mooie tuin met veel fruitbomen. Naast de boerderij staat een bakhuisje uit 1866. Oorspronkelijk stond dit bakhuis bij een andere boerderij in Herveld. Het werd door de familie J. Winnemuller aan de stichting geschonken en in 1986 in originele staat bij Den Tip herbouwd.

Dit bakhuis heeft een takkenbosoven en werd wekelijks gebruikt voor het bakken van onze heerlijke appelflappen. Tegenwoordig worden ze door onze eigen bakkers in een moderne oven gebakken. Als u de bakker, meestal in de morgen aanwezig, toevallig treft, zal hij u graag het een en ander over deze oven vertellen. Verder vindt u hier een originele kruidenierswinkel uit de jaren dertig van de vorige eeuw.