Evenement

Rietdekken en maaien

Awesome Image
 • Datum (en tijd)

  Zaterdag 01 juni 2024
  10:30 tot 15:00

 • Locatie

  Merkenhorststraat 2, 6674 AH Herveld

 • Organisator

  Museumboerderij Den Tip

 • Kosten

  Volwassenen - Gratis

Demonstratie Rietdekken

Demonstratie Rietdekken op Den Tip door Rietdekkersbedrijf Koen Turk


Koen Turk zette vanaf zijn vijftiende jaar al de eerste stappen op het dak en heeft zijn hart verloren aan het rietdekken en vond zijn pad in dit eeuwenoude ambacht. 
Met meer dan 20 jaar ervaring op zijn naam en uitgegroeid tot een meester in zijn vak. 
Op 1 juni 2024 zal hij samen met een collega riet- dekker in Herveld bij Museumboerderij Den Tip een demonstratie van rietdekken geven, waarbij hij zijn verworven kennis en vaardigheden zal delen. 

quote van Koen "Als eigenaar van Rietdekkersbedrijf Koen Turk streef ik ernaar niet alleen het dak te herstellen, maar ook iets blijvends achter te laten. Voor mij gaat het niet alleen om het bouwen van een dak, maar om met mijn handen het creëren van iets moois, een kunstwerk dat weer en wind zal door- staan en waar Den Tip jarenlang plezier aan zal beleven." 
Dit jaar is echter bijzonder, want de renovatie van het rieten dak van deze mooie historische Museumboerderij "den Tip" staat in de planning. 
Het werken aan een nieuw dak op "Den Tip" is een eerbetoon aan het verleden, een erfenis voor de toekomst, iets moois dat generaties lang zal blijven stralen en een viering van het prachtige ambacht. 

Haren van de zeis en het Maaien met de zeis

Maaien met de zeis is niet ouderwets! Het is een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend. De zeis is onmisbaar bij kleinschalig natuurbeheer. Vaak is het gras  wat langer, wat als voordeel heeft dat bloemen en planten de tijd hebben om te groeien waardoor insecten ruimte krijgen. Je maait makkelijk om mooie bloemen heen, dieren in het hoge gras kunnen veilig wegkomen. En het maakt geen herrie.

Vandaag zal Henk van Drumpt een demonstratie geven van het  maaien met de zeis. Maar alvorens er gemaaid kan worden moet de zeis natuurlijk wel scherp gemaakt worden. Dit was eigenlijk het belangrijkste van het maaien, want met een stompe zeis is het slecht maaien. Vaak duurde het haren ook langer als het maaien, tenminste als je het goed deed. Er zijn ook mensen die zeggen dat het in een half uur kan, maar dan heb je een golfblad. Kom kijken bij Henk en misschien mag je ook een stukje proberen te haren.

 

 

Locatie

---