9585-2

Een stukje geschiedenis…

Deze oude, een voor de Betuwe kenmerkende, T-boerderij is gebouwd op een woerd of terp i.v.m. mogelijke overstromingen. Dat dit geen garantie voor droge voeten was, bleek uit de doorbraak en overstroming van 1809 toen de dijk bezweek in Oosterhout. Door het geweld van water, ijsschotsen en een hevige storm spoelden meubels, kleding en overig inventaris weg. De bewoners, een gezin met 6 kinderen, kregen toen van de gemeenschap o.a. brood en kleding. De schade aan de boerderij bedroeg toen zo’n 900 gulden, bijna de helft van het bedrag waarvoor men de boerderij in 1799 had gekocht!

De Betuwse grond was zeer geschikt voor het telen van tabak en in goede tijden hingen er dan ook wel 50.000 tabaksbladeren te drogen. In 1892 werd ‘Den Tip’ een pachtboerderij en nadat de laatste pachter in 1963 was vertrokken verkocht de eigenaar, Baron van Boetzelaar, de boerderij aan de gemeente Valburg.

Sinds 1990 is de boerderij als oudheidkundig museum ingericht, door een stichting beheerd. Vanaf het moment dat u de boerderij betreedt, ruikt u nog het boerenleven van weleer. Maak kennis met het leven van toen en bekijk vol bewondering de prachtige voorwerpen die herinneren aan lang vervlogen tijden. Ook voor uw kinderen een geweldige ervaring.

Enthousiaste vrijwilligers(sters) vertellen u graag meer over deze unieke Museumboerderij in de Betuwe.